tisdag 13 oktober 2009

Grön Tomatmarmelad



Hösten är kommen och alla tomaterna jag odlat kommer inte bi röda. Då kan man antingen koka in dem i en ättikslag eller göra en marmelad som passar perfekt till en saftig lammstek eller på en skiva grovt bröd.

1 kg gröna tomater
1 dl vatten
rivet skal av 2 lime
2-3 bitar hel torkad ingefära
7 dl socker (ca 600 g)

Gör ett litet kryss på ovansidan av tomaterna och lägg dem sedan några min i kokande vatten.
Häll av vattnet och skala och skär tomaterna i bitar.
Ner med dem i grytan igen och tillsätt vatten, lime skalen och ingefäran. Koka upp under lock tills de blir mosiga. Rör om då och då. Tillsätt sockret och koka marmeladen långsamt. Ta bort ingefäran. Skumma av och gör ett dropp prov. Doppa skeden i grytan och droppar marmeladen av långsamt så är den färdig.
Jag brukar inte göra något sådant utan smakar bara på den och häller upp den på sköljda varma burkar. Sätter på ett lock och vänder upp och ner på dem så ingen luft kommer in.

Lycka till

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar